Keresés

huenfrderu

SZÁNTÓDI SZENT KRISTÓF TANÖSVÉNY

 1. július 27-én Szántódon a Kossuth parkban került átadásra a Természetjáró Fiatalok Szövetségének (TFSZ) kezdeményezésére kialakított tanösvény.

Márton István, a TFSZ exelnöke, a projekt vezetője röviden ismertette a tanösvény kialakításával kapcsolatos gondolatait.

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége ezen programjának célkitűzése az volt, hogy a Balatonra látogató üdülők ismerjék meg a környék történelmi, kulturális, földrajzi értékeit, az itt élő emberek múltját, legendáit, a mai környezet kialakulásának előzményeit, a tó- és környezetének gazdag élővilágát.

A Tihanyi Apátság egykori somogyi birtokainak területén egy körtúra útvonalát ajánlja a TFSZ az aktív pihenést sem megvető nyaralók segítésére úgy, hogy a nevezetességek helyszíneinél információs táblákat helyezett ki.

A túra teljesíthető egyénileg és csoportosan, az információs táblák segítségével vagy a TFSZ honlapjáról (www.tfsz.hu) letölthető segédanyagok alapján.

Minden információs tábla elkészítéséhez sikerült egy-egy „Táblagazdát”, azaz szponzort megnyerni.

Több helyszínen a tanösvény létesítését megelőzően is voltak tájékoztató táblák, melyeken olvasható információk felhasználásra kerültek a tulajdonos - „gazda” jóváhagyásával. Kiegészítésként ezen meglévő táblák mellé kerültek ki a TFSZ által elkészíttetett, a tanösvény útvonalát ismertető táblák.

A TFSZ nevében Márton István köszönetet mondott a „Táblagazdák” segítségéért:

 • A Helikon Kastélymúzeumnak – Pálinkás Róbert igazgató Úrnak valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetségének, Gereben András ügyvezető Úrnak a táblák elkészítéséhez nyújtott anyagi támogatásért.
 • Kenéz István természetvédelmi őrnek, a Brettyó tábla szövegének megírásáért.
 • Márton Andrásnak, a táblák anyagának szerkesztésében végzett munkájáért.
 • A MÁV-nak, Tóth Dezső szakértőnek lektori munkájáért.
 • Miklós Ákos térképésznek a tanösvény útvonalának megrajzolásáért.
 • A SEFAG igazgatójának Iberpaker Gábor Igazgató Úrnak, valamint Szántód Önkormányzatának, Vízvári Atilla Polgármester Úrnak, továbbá Zamárdi Önkormányzatának, Csákovics Gyula Polgármester Úrnak a táblák elkészítéséhez nyújtott technikai és anyagi támogatásáért.

Márton István a Tanösvény „használatára” is tett javaslatot:

 1. A vasútállomás, a strand és a rév táblái az odaérkezőknek érdekes információkat nyújtanak Szántód múltjáról.
 2. Esős, borongós időben szép program az erdei szakasz bejárása. Egy kirándulás keretében megismerhetjük a Brettyó növény és állatvilágát, a szántódpusztai akváriumban pedig a balatoni élővilágot. Az Erdőrezervátumról a Vaskeresztnél, a somogyi erdők vadvilágáról pedig a 9-es tetőnél olvashatunk.
 3. A Tanösvény teljes végigjárása már értékelhető túrateljesítménynek számít.

A tanösvény teljes útvonala:

 1. szakasz:(0,9 km): Szántód vasútállomás (inf. tábla) – Vajda J. u. – Móricz Zs. u. (Rév felé) a Rigó utcáig – Rigó u. strand (inf. tábla)
 2. szakasz (1,2 km): Rigó u. strand – Parti villasor – Tihany u. – rév (inf. tábla)
 3. szakasz (1,5 km): rév – Tihany u. (Puszta felé) – Kazinczy u. (közben inf. tábla) – Szántódpuszta (inf. táblák)
 4. szakasz (1,5 km): Szántódpuszta – sárga sáv turistajelzésen Zamárdi felé – Szamárkő (inf. táblák)
 5. szakasz (2,4 km): Szamárkő sárga sáv turistajelzésen Vaskeresztig (inf. táblák)
 6. szakasz (2,2 km): Vaskereszt – nyugat felé elindulva zöld kereszt turistajelzésen 9-es tetőig (inf. tábla)
 7. szakasz (2,4 km): 9-es tető – sárga kereszt majd sárga sáv turistajelzésen északi irányban vissza Szántódra – innen tovább Szántódi u. – (lámpás kereszteződés) – Május 1. u. – Szt. Kristóf szobra (inf. táblák).

 

A Tanösvényt ünnepélyesen a Szántódi Önkormányzat nevében Balogh Józsefné Zsuzsa művelődésszervező adta át a nagyközönségnek.

Ezt követően Lehoczki Zoltánnak, a TFSZ elnökének vezetésével a jelenlévők teljesítették a tanösvény egyik szakaszát.