Keresés

huenfrderu

2015. november 09.

Először rendezett Kispesten Országos Ifjúsági Természetjáró Konferenciát az idén 25 éves Természetjáró Fiatalok Szövetsége (TFSZ). A Kispesti Kaszinóban tartott szombati tanácskozás a gyermek és ifjúsági természetjárás helyzetét tekintette át, és fontos célja volt a társszervezetek közötti kapcsolatépítés.

forrás: Kispest.hu
https://uj.kispest.hu/hirek/4786-kispesten-tartottak-konferenciat-a-termeszetjarok

A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Köszöntőjében Kriston Zoltán, a TFSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a konferencia és a szervezetek közötti szorosabb együttműködés új lendületet adhat az ifjúsági természetjárás ügyének.

Kispest polgármestere arról beszélt megnyitójában, hogy Kispest számára pártállástól függetlenül fontos cél, hogy megpróbálja visszavezetni a fiatalokat a természethez. Az önkormányzat ezért mindent megtesz azért, hogy a kispestiek minél közelebb kerülhessenek a természethez: parkokat alakítottak ki Kispesten, a kerület támogatja a természetjáró egyesületeket a nemes cél érdekében – fogalmazott Gajda Péter.

Az ifjúsági természetjárás ügyével tucatnyi előadás foglalkozott a délutánig tartó konferencián. Az ifjúsági természetjárás helye a kormányzati gondolkodásban címmel Schanda Tamás, az EMMI helyettes államtitkára tartott előadást. Varga Attila, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa a tanórán kívüli nevelés lehetőségeit ismertette. A cserkészetről Kádár Jenő cserkészvezető, volt TFSZ-elnök, az úttörőkről Várhelyi Miklós úttörővezető, TFSZ-alelnök beszélt. A Magyar Természetbarát Szövetség és az ifjúság kapcsolatáról Bogyó András, az MTSZ szakmai vezetője számolt be. Vellai László, a zánkai Egri szakközépiskola igazgatója a Táboroztatók Országos Konferenciájával kapcsolatban mondta el véleményét. A „Bejárható Magyarország” tantárgy rendszerét Németh Imre (TFSZ), a tantárgy tapasztalatait Horváth Csaba ajkai tanár ismertette. Bartos Csaba vállalkozó az ifjúsági táboroztatásról, szálláshelyekről beszélt. Diáksport és természetjárás címmel Szlatényi György (Magyar Diáksport Szövetség) tartott előadást. A környezeti nevelés és természetjárás tapasztalatait Bojtos Ferenc (Csemete Egyesület)) osztotta meg a hallgatósággal. A természetközeli sportok szeretetére és a természetjárásra nevelés iskolai lehetőségeiről Barta József iskolaigazgató beszélt. Magyar Emőke, a TFSZ elnökségi tagja az elmúlt 25 év eredményeit ismertette.

Lehoczki Zoltán elnökségi tag – korábban TFSZ-elnök –, a konferencia egyik szervezője lapunknak elmondta, jól sikerült a rendezvény, a résztvevők pozitívan értékelték a hallottakat. A kispesti Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodájának vezető főtanácsosa szerint nagyon fontos, hogy létezik a Természetjáró Fiatalok Szövetsége, a konferenciával középpontba került az ifjúsági természetjárás ügye, az állami szervek is tudnak róla. Különösen fontos – hangsúlyozta –, hogy a társszervezetekkel is sikerült megerősíteni a kapcsolatokat.

Megtudtuk, az öt kispesti természetjáró egyesület a tagok és a kerületi iskolások számára december 6-án rendezi hagyományos Mikulás túráját, ezúttal az Árpád-kilátóhoz. Jelentkezni Lehoczki Zoltánnál lehet a 347-4667-es telefonszámon, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Kispesten öt természetjáró egyesület működik, közülük kettőben foglalkoznak ifjúsági természetjárással. A kerületi iskolák egy részében is működik természetjáró kör, részt vesznek a kerületi és a budapesti versenyeken. A Gémes Természetjáró Egyesület 28 éve szervezi a tájékozódási versenyeket. A versenyeken az Ady iskola csapata volt a legeredményesebb: idén Csillebércen megnyerték a Természetjáró Gyerekek Országos Találkozójának összetett versenyét. A kerületi természetjáró egyesületek működését pályázat útján összesen 1 millió forinttal támogatta idén az önkormányzat. Az iskolák nyári táboraihoz 11 millió forinttal járult hozzá a kerület. Az önkormányzat Káptalanfüreden üdülőtábort üzemeltet, ahova a kerületi iskolák nyári tábort, erdei iskolát szoktak szervezni. Itt rendezték 2012-ben a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóját. 

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg