Keresés

huenfrderu

TFSZ: A TFSZ programjairó kellene 5 perces videó!!!!

Kedves Projektmegvalósító!

Mivel számos kérés érkezett felénk a videópályázat leadási határidejének módosítására vonatkozóan, ezért a videópályázatok beérkezésének határidejét 2016. május 30. 17 órára módosítottuk. A jelzett időpontnál később érkező jelentkezéseket semmilyen körülmények között nem áll módunkban befogadni.

Üdvözlettel,

a lebonyolító alapítványok

 

 

Felhívnád a…

Read more: CIVIL SZEMMEL - VIDEÓ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS NCTA TÁMOGATOTTAKNAK

És remélhetőleg most kezdődik el igazán!

Utolsó programként egy Roadshow Túrát csináltunk a PMGYIA érzékenyítő napján.

 

 

 

 

Ezúton is szeretném megköszönni kollégáimnak, önkénteseinknek és együttműködő partnereinknek a kíváló munkát, amivel rengeteg fejlődést tehetünk bele az ifjúsági természetjárásba.

 

Kriston Zoli, projektvezető

Read more: Lezárult a "TFSZ az Ifjúsági természetjárásért" projekt

A Tanext SzKI tanulóival az Üröm - Ezüst-hegy - Nagy-Kevély - Szódás-barlang - Egri-vár - Teve-szikla útvonalon jártunk végig. 

Az egyetlen rossz dolog a végén az volt, hogy elfáradtunk. Mindenki jól érezte magát, legalábbis ezt mondta mindenki. :)

Fotógalériát és részletes beszámolót később közlünk.

 

{pgslideshow id=38|width=640|height=480|delay=3000|image=L} 

Read more: Megtartottuk idei első Roadshow túránkat Ápr. 17.-én.

2016 Április 12.-én a Tanext SzKI-ban Roadshow túrafelkészítőt tartotttunk.

 

Sokuk első alkalommal készül kirándulni egy olyan túrán, ahol barlangokat, hegyeket, sziklaképződményeket, titkos üregeket látnak majd, ismerkednek a természettel, és csodálatos kilátópontokkal

Itt kaptak tájékoztatást az előforduló veszélyekről (napszúrás, karcolások, tévhitek és valós veszélyek). Túrafelszerelések helyes használata.

 

Read more: Tanext túrafelkészítő

Megtartottuk az első természetvédő Rambler-képzésünket Kóspallag mellet a Rabéótanya-turistaházban.

 

Egyenlőre egy kis képes beszámóval adunk hírt, majd később részletesebben is beszámolunk képzésről.

Előljáróban annyit, hogy 10 fiatalt képeztünk ki, akik lelkesen sajátították el a képzés anyagát.

 

Read more: Megtartottuk az első természetvédő Rambler-képzésünket

Alkategóriák

Imádod a természetet?!Szívügyednek tartod a környezetvédelmet?!Szeretnél aktív tagja lenni, egy hozzád hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalok csoportjának?! Akkor csatlakozz és légy Te is alapító tagja az idén nyáron megalakuló Ifjúsági Tanácsnak.

 

Karpatok_rgb.jpgNCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg

Magyar vándorok a természet védelméért (Rambler mozgalom) beindítása. Fiatalok egy adott terület turistaútjait bejárva feltérképezik azt természetvédelmi szempontból, az észleléseket eljuttatják hozzánk további intézkedésre. Rambler-ek képzése és továbbképzése.

 

Rambler-mozgalom: A TFSZ a BTSSZ olyan monitoring rendszert kíván felállítani, amelyben a TFSZ által koordinált önkéntesek az általuk felvállalt területet rendszeresen bejárják, és az ott felismert problémákat (fakidőlések, illegális szemétlerakó, közjóléti eszközök rongálása, új fajok megjelenése, stb.) a TFSZ felé jelzik. A BTSSZ Természetvédelmi Szakbizottság közreműködésével kapcsolatba lépünk az illetékes intézménnyel a probléma megoldására. Ennek keretében a Rambler-ek elméleti és gyakorlati képzése és továbbképzése, önkéntes foglalkoztatás a TFSZ feladata, melynek szakmai felügyelete a Természetvédelmi Bizottság feladata.

 

Karpatok_rgb.jpgNCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg

Iskolai előadások a természetjárás népszerűsítésére, motivációs tréningek iskolásoknak

 

A TFSZ önkéntes előadói roadshow keretén belül elmennek első körben budapesti, szegedi, kaposvári, veszprémi, székesfehérvári iskolákba előadásokat tartania természetjárásról, a Rambler mozgalomról.

 

A 8-35 éves korosztályban szeretnénk elérni a egészség nevelés hatékonyságának, a természetjárás mint sport és életmód résztvevőinek növekedését, az iskolákban a népszerűsítését, szervezeti szintű kialakítását.
A fiataloknak kell a motiváció, hogy szeressék a természetet és együtt éljenek vele, kell a közösségi tér, ahol megtalálják az önmegvalósításuk komfortzónáját, és olyan feladatot kell elláttatni velük, ami érezteti a felelősségüket a természetért.
Általános iskolásokban kialakítani a természet szeretetét, a Középiskolásokban kialakítani a felelősségtudatot a természetért, a 18-35 éves korosztályt motiválni, hogy tevékenyen tegyenek a természetért és környezetért.
Iskolai előadások a természetjárás népszerűsítésére, motivációs tréningek iskolásoknak
Országos természetjáró diákbajnokság szervezése.Magyar vándorok a természet védelméért (Rambler mozgalom) beindítása. A projekt minta projekt lenne a, továbbá a feladatok végrehajtásához csatlakozhatnak is.

 

Karpatok_rgb.jpgNCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg

Bajnokság kiírása

Természetjáró Gyermek és Diák Országos Bajnoksága

2015-16 tanév     

           

A Természetjáró Gyermek és Diák Országos Bajnoksága (továbbiakban Bajnokság) három fordulóból álló versenysorozat. Célja három magyarországi térség/régió (Közép-, Dél- és Észak-Magyarország) fiataljainak felkészítése a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozójára (TEGYOT, TEDOT), a legtehetségesebb fiatalok  kiválasztása, számukra lehetőség biztosítása elméleti és gyakorlati tudásuk elmélyítésére.

A fiatalok a TEGYOT, TEDOT szabályzatának megfelelően általános és középiskolás korosztályokban 3-5 fős csapatokban versenyezhetnek. A Bajnokságban lehetőséget adunk családi vagy kísérős (a csapatban felkészítő is részt vesz) nevezésére is. Itt a feltétel legalább 2, általános vagy középiskolás korú gyermek nevezése a csapatban.

1.forduló

Az első fordulóban a fiataloknak , régiójukban szervezett programok keretében a TEGYOT, TEDOT találkozó gyakorlati fordulóinak megfelelően legalább egy nappali tájékozódási túraversenyen, egy városismereti versenyen és egy (legalább 15 km hosszú) teljesítménytúrán kell részt venniük. Ez a Bajnokságban való értékelés alapfeltétele.

 
A nappali természetjáró versenyeken térképen meghatározott, bójával jelölt ellenőrzőpontokat kell a csapatoknak felkeresniük kötött menetsebességgel. (A versenyfeladat a tájfutáshoz hasonló, a menetsebesség 4 km/óra és a tájékozódást  ún. tévesztő bóják nehezítik.)


A városismereti verseny az adott város nevezetességeivel ismerteti meg a gyerekeket, miközben versenyeznek,  a települések természeti értékeinek, helytörténetének a gazdasági életben betöltött szerepének megismertetésére törekszik.

A gyalogos teljesítménytúrát ki lehet váltani azonos igazolási módon (oklevél, igazolás) egy legalább 30 km-es kerékpáros teljesítménytúrával is.

A versenyeket a Bajnokságba benevezett csapatok az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság, a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság, a Budapesti Diáksport Szövetség Diáktúra Bajnoksága, a Tegyed- Mert és más szervezett túraversenyek, teljesítménytúrák közül maguk választhatják ki. A Bajnokságban minden 2013. szeptember 1. és 2014. május 15. között szervezett, a TEGYOT, TEDOT szabályzatnak megfelelő versenyt elfogadunk. 

Ezt a fordulót a TFSZ az egyes versenyek propagálásával, a szervezés segítésével, kapcsolattartással segíti. A versenyek lebonyolítását és tisztaságát a Bajnokság zsűrije véletlenszerűen kiválasztott versenyeken ellenőrzi. Az ellenőrzés térségenként minimum két-három versenyre terjed ki. 

2.forduló

A második forduló interneten keresztül történő elméleti forduló, mely két kérdéssorból áll majd. Az egyiknél kifejezetten tájékozódási és térképismereti, valamint turisztikai alapismeretek témakörből válogatunk. A másik az adott térségek/régiók természeti – földrajzi – kulturális ismereteiről szóló kérdésekből áll majd. Ezeket a kérdéssorokat a zsűri állítja össze, és a TFSZ honlapjára fellépve, meghatározott időtartamon belül kell a csapatoknak megoldaniuk. Várhatóan április és május első hetében kerül sor az elméleti forduló lebonyolítására.

A csapatokat a Bajnokságban akkor értékeljük, ha a max. 5 főből álló Bajnokságba benevezett csapat min. három fővel, legalább egy nappali tájékozódási versenyen, egy városismereti versenyen és egy min 15 km-es gyalogos teljesítménytúrán igazoltan részt vett, valamint megoldotta a második forduló mindkét elméleti kérdéssorát.

A csapatok több versenyen is részt vehetnek, ez esetben a legjobb eredményük számít be a végső eredménybe (azonos eredmény esetén az Oszágos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság versenyszabályzata szerint elért pontszámot is figyelembe vesszük). 

3.forduló

A Közép-, Dél- és Észak-magyarországi térségéből benevezett, értékelhető csapatok közül a három legjobb eredményt elért csapatot meghívjuk a Bajnokság döntő versenyére (harmadik forduló a Gyermeknap Kupára, mely Budapesten kerül megszervezésre tagszervezetünk, a Gémes TE rendezésében május végén. Az itt elért eredmény adja a Bajnokság végeredményét. Amennyiben a harmadik fordulót nem kerülne megrendezésre valamely oknál fogva, a három régió legjobbjainak eredményeit összehasonlítva kerül ki a győztes.

A Bajnokság végeredményét a TEGYOT-TEDOT első napján és helyszínén, június 29-én hirdetjük ki és adjuk át a díjakat.

A Régiók beosztása:

Közép-Magyarországi régió (Közép-Mo., benne Budapest és Észak Dunántúl)

Dél-Magyarországi régió ( Dél-Dunántúl és Alföld)

Észak-Magyarország (Észak-Magyarország)

A bajnoki versenyek kiírásai a TFSZ honlapjára folyamatosan felkerülnek.

Igény szerint idén is van lehetőség előre egyeztetve olyan versenyeredmények értékelésére, amelyek nem szerepelnek a versenykiírásban 2015 szeptember 1-től.

2016.03.10.

Kriston Zoltán

TFSZ elnök

Együttműködő Partnereink

 Térképeket a rendezvényre a Cartographia kft.-t biztosítja.

Köszönjük támogatásukat.

logo ketsoros300btssz logo 25pemesz_logoPest Megyei Szabadidősport Szövetségntp logopmgyia logoPest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványdiaksport_logo.jpglogo-mob-slogen-2.pngiynf_logo.pnggolding_logo_hosszu.jpgKarpatok_cmyk.jpgEGT_NCTA.jpgnea-01.jpg